1 november 2011 @ UMCG in Aplasie

Thomas is nog steeds opgenomen op de HC (= high care) in het UMCG. Thomas is namelijk in aplasie. Wat betekent aplasie?
In de fabriek van je bloed, het beenmerg, worden 3 soorten cellen gemaakt. Rode bloedcellen, witte bloedcellen die zorgen dat je kan vechten tegen een infectie en bloedplaatjes die ervoor zorgen dat als je een wondje hebt dit ook weer dicht gaat. Aplasie wil zeggen dat er van één of meer van deze cellen weinig in je bloed aanwezig is. We moeten voorzichtig zijn met te weinig witte cellen want dan kun je gemakkelijk een infectie krijgen.

Zowel de witte bloedcellen alsmede de bloedplaatjes waarden zijn allemaal extreem laag bij Thomas. Thomas heeft dus geen enkele weerstand. Daarnaast heeft Thomas koorts, ca. 39 graden. Vermoedelijk is er sprake van een virus, infectie of bacterie. Dit moet blijken uit een bloedonderzoek waarbij het bloed van Thomas op kweek wordt gezet, dit duurt een aantal dagen. Ondertussen zijn de artsen wel al gestart met antibiotica. Tevens is zijn HB waarde (= rode bloedcellen) ook steeds meer dalende dus vermoedelijk zal een bloedtransfusie snel nodig zijn.
We merken wel dat Thomas steeds zwakker wordt, de chemokuren beginnen nu zijn tol te eisen en het wordt steeds moeilijker voor hem om te herstellen.
Ondertussen wil Houston (VS) Thomas graag zien alvorens zij een definitief besluit willen nemen om Thomas te behandelen. Het kan dus gebeuren dat we daar aankomen en blijken dat we ook snel weer terug naar huis kunnen. Daarnaast vergt een reis naar Houston ook een hoop organisatie. En dan is er ook nog de vraag kan Thomas het lichamelijk allemaal wel aan. Het spugen blijft een groot probleem en Thomas blijft ver achter in zijn gewicht.

Lief kereltje, blijf alsjeblieft vechten!
Wordt vervolgd…..